Home Odabrano Macron poručio ‘žutim prslucima’ da su u pravu, želi nastavak dijaloga

Macron poručio ‘žutim prslucima’ da su u pravu, želi nastavak dijaloga

145
0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je pripadnicima protestnog pokreta “žuti prsluci”, koji su pokrenuli peticiju koja do sada ima više od milion potpisnika, da su u pravu.

Potpisnici peticije zahtijevaju smanjenje cijena goriva na benzinskim pumpama.

Peticija je objavljena na platformi Change.org. na kojoj je Macron također objavio svoj odgovor u kojem im je poručio da je čuo njihovu poruku i da im odgovara da su u pravu, prenosi Figaro.

On je dodao da je francuska vlada zato i povukla odluku o poskupljenju poreza na gorivo. Macron je, također, naveo da je neophodna akcija protiv klimatskih promjena i ekoloških problema.

Macron je, između ostalog, poručio i da želi da nastavi dijalog s građanima.

Vlasti u Francuskoj saopćile su u četvrtak da je deveta osoba poginula u protestima ‘žutih prsluka’, dok sve manji broj demonstranata nastavlja da blokira urede i gradske ulice širom zemlje.

Ministar unutrnjih poslova Christophe Castaner izjavio je u komentarima koje je prenijela francuska televizija da je deveti preminuli demonstrant koji je poginuo u četvrtaku jugozapadnom gradu Agen, među nekoliko hiljada koji još demonstriraju uprkos policijskim naporima da rastjeraju demonstracije.

Pozivajući na mir tokom predstojećih praznika, Castaner je izjavio: “Ovo mora prestati. Devet mrtvih”.

Poslanik Olivier Damaisin objavio je u tweetu da je demonstranta udario kamion i da je bio čelnik lokalnog pokreta ‘žutih prsluka’.

Osam ostalih poginulo je u incidentima povezanim s protestima, od kojih većina u saobraćajnim nesrećama izazvanim blokadama na cestama, prenosi Associated Press.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here